Cele mai noi articole

Viata intre bine si rau

Viata intre bine si rau

Scrie pentru noi

Fiecare dintre noi suntem pusi la un moment dat in viata sa ne alegem drumul. Constient sau inconstient, urmam anumite carari iar pe altele le uitam sau nu vrem sa le mai vedem. Instinctiv facem ceea ce consideram ca este „bine” pentru noi.

Binele si raul sunt notiuni abstracte si subiective, interpretabile. De exemplu, este bine sa mergi cu viteza peste limita legala admisa? Oricine ar raspunde ca nu este in regula, ca exista legi ce au un scop clar si bine definit, iar impunerea anumitor reguli de conduita in trafic (in acest caz o limita de viteza) este imperios necesara. Dar daca transporti in masina un om care se afla intr-o stare critica, care depinde de tine si care trebuie sa ajunga la cel mai apropiat spital cat mai repede cu putinta? Desigur, eliminand varianta ambulantei si discutand despre o situatie de viata si moarte. Atunci ati inclina sa considerati ca este un lucru bun ca soferul a depasit limita de viteza si ca a reusit sa il duca pe bolnav in timp util la spital, salvandu-i astfel viata. Ce ati spune atunci? „Omul acela este un erou!” ati gandi, nu?!

 

Deci, asa cum spuneam mai devreme, binele si raul sunt notiuni subiective, dependente in mod direct de context. La fel si „adevarul” – o alta notiune abstracta si subiectiva. Se spune ca atunci cand un cuplu se desparte exista varianta ei, varianta lui si adevarul. Adevarul vazut de ea va fi diferit (in mod mai mult sau mai mai putin semnificativ) de adevarul vazut de el, iar „adevarul obiectiv” se va afla la mijlocul distantei dintre cele doua variabile.

 

In clipa in care alegem ce este mai bine pentru noi, in realitate nu facem altceva decat sa alegem varianta care este cea mai putin „rea” pentru toata lumea. Cautam aprobarea si acceptarea anturajelor noastre pentru deciziile luate, acceptarea membrilor de familie, acceptarea si incuviintarea venite din partea oamenilor nostri dragi. Ce pierdem din vedere este ca aceste lucruri le dobandim inca din primii ani de viata, astfel ca ajunsi la varsta maturitatii nici macar nu mai constientizam acest automatism care s-a creat.

 

Revenind la cele doua concepte, de bine si rau, putem afirma ca ambele au fost obiecte ale preocuparii oamenilor inca din timpuri stravechi, aflandu-se totodata si in vizorul marilor filosofi.

 

Friedrich Nietzche spre exemplu are o multitudine de opere in care sunt presarate gandurile si ideile sale despre morala, astfel incat adunarea acestora intr-o viziune unitara devine o incercare riscanta si dificila. Spre exemplu, solutia intrevazuta de acesta circumscrie vitalismul. Nu exista in Sine si pentru Sine nici bine si nici rau, „binele” fiind definit ca reprezentand tot ce contribuie la sporirea si maximizarea vietii, iar „raul” ca fiind tot ce provoaca diminuarea sau slabirea acesteia. Binele este cel care ajuta, raul este cel care stanjeneste afirmarea vietii. Initial, omul preia codul moral fixat prin traditie ca sistem normativ obligatoriu pentru el si se supune astfel vointei si autoritatii inaintasilor sai care au socotit ce este bine si ce este rau. Pornind de la acest prim pas, omul incepe sa opuna lui „tu trebuie” pe „eu vreau”, capatand astfel o dimensiune originara, fiind „liber” sa-si fixeze singur valorile si normele dupa care doreste sa isi traiasca viata. Nietzche a pledat pentru autorealizarea individului dincolo de bine si de rau, insa nu a pledat pentru o stare lipsita de morala si dominata de bunul plac. Rezultatul criticii intreprinse de el asupra moralei traditionale a condus spre concluzia ca „toate mijloacele prin care omenirea urma sa fie convertita pana acum spre moralitate au fost din capul locului imorale”.

 

Negarea a ceea ce a fost considerat valabil pana atunci se produce in intentia unei rasturnari „a tuturor valorilor”, vechile table de legi trebuind inlocuite cu altele care sunt intemeiate nu printr-un principiu al vreunui zeu, ci prin acela al Creatorului care trece dincolo de Sine, in permanenta autodepasire, adica prin ideea supraomului sau a omului pe deplin constient. Noul cod moral individual ar trebui sa fie expresia libertatii unei vointe care-si da legi doar siesi, si care sunt valabile doar pentru sine.

 

Pentru a putea atinge aceasta stare absoluta insa, individul trebuie sa poata fi perfect constient de mediul inconjurator, trebuie sa se cunoasca pe sine pana in adancurile celor mai intunecate cotloane ale fiintei sale si trebuie sa poata discerne intre binele si raul subiectiv si cel obiectiv.

 

Din fericire insa, daca lecturati aceste randuri, inseamna ca deja ati inceput sa mergeti pe drumul cunoasterii de sine, iar aici vom incerca sa va punem la dispozitie cat mai multe ustensile care sa va fie de folos in drumul vostru in care urmariti a fi in cea mai buna versiune a voastra.

 

Lucrurile facute din dragoste au loc intotdeauna dincolo de bine si rau” – Friedrich Nietzche, Dincolo de bine si rau

 

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

Maria Victoria Negru

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.