Cele mai noi articole

Reteta cozonac fara framantare

Reteta cozonac fara framantare

Scrie pentru noi

Craciunul bate la usa si trebuie sa il pregatim cum se cuvine, asa ca am pregatit pentru voi o reteta de cozonac care se realizeaza extrem de usor, iar rezultatul este unul formidabil (reteta e testata de ceva vreme la noi acasa si este f-e-n-o-m-e-n-a-l-a, pe cuvant de nu). Promit ca nu trebuie framantat absolut deloc, iar la gust…ce sa mai, iti lasa gura apa!

Asadar, sa trecem la treaba! 🙂

Avem nevoie urmatoarele ingrediente (ingredientele de mai jos sunt pentru un cozonac. In functie de numarul de cozonaci pe care doriti sa ii pregatiti, dublati/triplati cantitatile):

  • pentru cozonac:
    • faina – 500 gr
    • lapte caldut – 300 ml
    • zahar – 100 gr
    • unt topit – 100 gr
    • drojdie uscata – 7 gr
    • galbenusuri – 3
    • coaja de la o lamaie
    • semintele de la o pastaie de vanilie
    • un varf de cutit cu sare
  • pentru umplutura:
    • nuca macinata – 200 gr
    • cacao – 20 gr
    • zahar pudra – 80 gr
    • rahat – 100 gr.

 

Pentru inceput, vom pune drojdia uscata in laptele caldut, vom adauga 2 lingurite cu zahar si cu un tel vom amesteca foarte bine totul, astfel incat sa dizolvam drojdia in lapte. Adaugam si semintele de la pastaia de vanilie si omogenizam amestecul, lasandu-l apoi sa stea pentru aproximativ 5 minute. (Tips: Daca nu aveti pastaie de vanilie, putem folosi la fel de bine esenta de vanilie sau zahar vanilat.)

Dupa ce drojdia si laptele au stat 5 minute, le putem adauga intr-un bol mai mare, iar peste ele adaugam cele 3 galbenusuri, untul topit si racit, coaja de lamaie si omogenizam foarte bine totul. Vom adauga apoi faina – pe toata o data, zaharul si sarea. Amestecam apoi foarte usor, cat sa incorporam toate ingredientele, fara a framanta deloc, pana cand vom obtine o compozitie omogena.

Aluatul astfel pregatit il vom muta intr-un bol mai mare uns cu ulei si il vom acoperi cu folie de plastic, urmand a-l pune la dospit in cuptor. Cuptorul il setam la 40 de grade (unele cuptoare au si functia „Warm keeping”). Lasam cozonacul astfel in cuptor timp de 40 de minute. (Tips: Daca dospiti aluatul la temperatura camerei, acesta trebuie lasat pentru aproximativ o ora si jumatate sau pana cand isi va dubla volumul.)

Dupa 40 de minute aluatul si-a dublat volumul. In acest moment vom pune aluatul la frigider pentru 12 ore. Este foarte important ca aluatul sa stea 12 ore la frigider – astfel, glutenul din faina se va dezvolta, iar cozonacul va deveni pufos.

Dupa 12 ore, aluatul este gata.

Pentru umplutura vom pune nuca, cacaua si zaharul pudra si vom amesteca pana vom obtine o compozitie omogena. Nu vom adauga deloc lichid, pentru ca aceasta umplutura este una uscata.

In continuare, vom pune putina faina pe blatul de lucru, vom scoate aluatul din bol, punem faina si pe suprafata aluatului si il vom taia in jumatate, iar apoi il modelam putin intr-un dreptunghi. O jumatate o lasam deoparte, iar pe cealalta o vom intinde cu un sucitor.

Dupa ce am intins aluatul vom intinde pe acesta uniform umplutura, lasand putin spatiu pe margini (aproximativ 2 cm). Peste umplutura vom pune cateva bucatele cu rahat din loc in loc. Ungem una dintre laturi cu ou, pentru a se lipi mai bine dupa ce rulam cozonacul si il rulam cu grija, inchizand si capetele. La fel procedam si pentru cel de-a doua jumatate de coca ramasa.

Impletim rulourile cu grija, punem cozonacul intr-o tava pregatita cu hartie de copt si il punem in cuptor la 40′ pentru aproximativ 20 de minute. (Daca crestem cozonacul la temperatura camerei, il lasam pentru 40-50 de minute.)

Scoatem cozonacul din cuptor si preincalzim cuptorul la 160′ (selectam functiile static si ventilatie). Ungem cozonacul cu ou si il presaram cu zahar. Cand cuptorul e cald, punem cozonarul la cuptor pentru urmatoarele 40 de minute.

Dupa 40 de minute, cozonacul este gata! Il putem taia dupa ce il lasam sa se raceasca si putem imparti cu voiosie cateva felii celor dragi. Cu siguranta se vor bucura si va vor felicita pentru minunatia de cozonac pe care l-ati facut!

Spor, dragele mele (sau chiar si voua, dragilor)! Astept impresiile voastre!  🙂

 

Sursa: http://www.jamilacuisine.ro/

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

Descarca gratuit meditatia

Afirmatii pozitive – Legea Atractiei

Bine ai venit, numele meu este Sylvia

Astazi as vrea sa iti ofer gratuit una dintre cele mai bune meditatii ale mele in format MP3 – “Afirmatii pozitive – Legea Atractiei”. Astfel, vei redobandi puterea de a-ti slefui viata prin intentie, vointa, emotii si ganduri.

De asemenea as vrea sa iti ofer lunar si alte materiale gratuite prin newsletter

Tags:

Maria Victoria Negru

No Comments

Leave a Comment