Cele mai noi articole

Spiritualitatea dincolo de religie

Spiritualitatea dincolo de religie

Scrie pentru noi

In sfarsit am prins o fereastra „de timp” si o cafea calda cu un strop de scortisoara pentru a ma aseza la laptop sa va povestesc un pic despre ceea ce am promis: spiritualitatea.

Fie ca ne place sau nu, se naste o noua filosofie globala si asta este minunat pentru ca devenim mai deschisi altor concepte si renuntam la vechile dogme religioase, unele absolut odioase din punctul meu de vedere cum ar fi frica de Dumnezeu. Nu am inteles niciodata de ce se promoveaza atat de mult frica de Dumnezeu si nu iubirea de Dumnezeu. De fapt, am inteles 🙂 insa acest subiect il vom dezbate in alta postare.

Ce este insa spiritualitatea in vremurile noastre?

Pe scurt, a fi spiritual inseamna a crede in ceva ce este mai presus de tine fie ca vorbim despre Dumnezeu, Sursa Divina, Ingeri, energii, Univers, Maestri Inaltati, Fiinte Galactice, Guru, Buddha etc ….

Nu este nimic gresit in asta caci pentru prima data in istorie, ne indreptam atentia cu interes inspre amalgamul de culturi si credinte stravechi si redescoperim libertatea de a crede ca ceva ce este mai presus de noi si ne influenteaza viata fara a ne obliga insa la nimic.

Incepem sa ne concentram mai mult asupra iubirii, recunostintei, acceptarii, iertarii. Incepem sa fim mai atenti la dialogul interior, dornici de a cunoaste mai mult despre esenta fiintei noastre dincolo de ratiune.

Farmecul vremurilor in care traim este acela ca, pentru prima data, putem veni in sfarsit si cu niste argumente stiintifice in anumite aspecte ceea ce intareste si mai mult acest curent.

Noua filosofie presupune „apropierea traditiilor spirituale si metafizice si infuzia lor cu influente din psihologia dezvoltarii personale si motivationala, medicina holistica, parapsihologie, studii ale constiintei, fizica cuantica”. Astfel, se doreste crearea unei spiritualitati fara granite sau dogme ce ingradesc.

Aceasta militeaza pentru o viziune holistica, punand accent asupra faptului ca mintea, trupul si sufletul sunt interconectate si deja acest lucru nu mai poate fi negat. Incearca sa creeze „o viziune asupra lumii care include atat stiinta, cat si spiritualitatea”, adoptand atat stiinta conventionala, cat si alte forme de stiinta considerate de granita. Cuprinde si o sinteza a religiilor orientale si a vechilor „Invataturi ale Misterelor”.

„Spiritualistii” sustin parerea ca fiecare individ, avand origini divine, este chemat sa-si construiasca propriul drum spiritual, folosindu-se pentru aceasta de un patrimoniu care cuprinde orice traditie mistica sau religioasa, dar mai ales folosindu-se de propria experienta interioara si de propriul discernamant. In aceasta intreprindere, el poate fi ajutat de ghizi, ingeri, maestri, etc.

S.N Goenka, acest guru al meditatiei Vipassana spunea la summitul ONU pentru pace: „orice religie are o forma sau un strat exterior si o esenta sau miez interior. Stratul exterior consista in rituri, ritualuri, ceremonii, credinte, mituri si doctrine. Acestea variaza de la o religie la alta. Dar exista un miez interior comun tuturor religiilor: invatatura universala a moralitatii si caritatii, a unei minti disciplinate si pure, pline de dragoste, compasiune, bunavointa si toleranta. Acest numitor comun ar trebui intarit de liderii religiosi si este cel pe care adeptii religiosi ar trebui sa il practice. Orice religie ce isi merita numele cere adeptilor sai sa duca un mod de viata moral si etic, sa obtina controlul mintii si sa cultive puritatea inimii. O traditie ne spune „iubeste-ti aproapele”, alta spune, Salaam walekum – „Fii in pace”; alta, Bhavatu sabbamanglalam sau Sarve bhavatu sukhinah – „Fie ca toate fiintele sa fie fericite”. Fie ca este vorba de Biblie, Coran sau Gita, scripturile cer pace si prietenie. De la Mahavir la Isus, toti marii fondatori de religii au fost idealuri de toleranta si pace. Totusi, lumea noastra este des condusa de conflicte sau chiar razboaie religioase sau sectare – pentru ca dam importanta doar stratului exterior al religiei si neglijam esenta sa. Rezultatul este o lipsa a dragostei si a compasiunii din minte.Pacea in lume nu poate fi obtinuta decat daca exista pace in interiorul indivizilor.”

Deci traim in vremea in care toti tanjim dupa pace interioara, liniste si armonie iar spiritualitatea de azi este una ce se vrea a fi o solutie pentru salvarea omenirii in mileniul III.

Infuzia de misticism care este absolut delicioasa, poate fi interpretata si abordata in fel si chip. Nu mai privim ezoterismul cu aceiasi ochi, paganismul este iarasi in top in America, studiourile de yoga sunt precum farmaciile si bancile la noi, iar toate vedetele „cool” practica meditatia transcedentala sau mindfulness.

Spiritualitatea a patruns si in scumpa noastra Romanie, ca un „trend” imprumutat din occident ce se instaleaza din ce in ce mai bine pe meleagurile mioritice. Si aici se vad mari diferente, o deschidere tot mai larga de la un an la altul si afinitati tot mai „pestrite”. Inevitabil transformata intr-o adevarata industrie, ea poate deveni periculoasa. Ca in orice curent ce-si indreapta pasii catre mainstream, intalnim ‘enspe mii de teorii si practici, ne pocnesc dintr-o data puterile paranormale, poti deveni medium cu diploma daca platesti un curs online de vreo 700 de dolari, toti facem initieri de tot felul si propovaduim cate-n luna si in stele.

Aici intervine pericolul, pentru ca intr-o epoca in care toti alergam dupa sensul vietii sau fericire si ne confruntam tot mai des cu depresia sau anxietatea, se vor gasi destui care vor incerca sa profite de aceste slabiciuni umane. SI ASTA NU ESTE SPIRITUALITATE.

Stau uneori si ma intreb daca ar fi trait Madame Blavatsky, femeia care a pus bazele multor concepte „spiritualiste” de azi, ce parere ar fi avut?

Indiferent de ce alegem sa credem sau sa practicam, este bine ca mintea si sufletul sa ramana deschise dar totusi sa pastram capacitatea de a discerne ce este mai adevarat si mai aproape de esenta fiecaruia dintre noi.

Ca o nota personala, spiritualitatea pentru mine inseamna magia vietii dar si enigmele misticilor antici, inseamna noi revelatii stiintifice prin care energiile ce ne guverneaza nu mai pot fi puse la indoiala. Traim in era tehnologiei insa ne e sete de intelepciunea din trecutul indepartat tradusa si reinterpretata intr-o varianta a zilelor noastre. Fizica cuantica, neurostiinta revolutioneaza tot ceea ce am crezut ca stim despre noi pana acum.

In sfarsit suntem indemnati sa ne indreptam atentia inspre interiorul nostru si sa nu mai cautam raspunsuri in exterior. Spiritualitatea este cu adevarat fascinanta prin prisma libertatii de alegere si plaja mare de optiuni de care avem parte.Cel mai important aspect este acela ca: „cea mai mare minune este sa crezi ca poti face una” deci crede si vei vedea si rezultate care nu sunt deloc de neglijat.

Cea mai mare comoara pe care am descoperit-o pana acum este latura spirituala a vietii mele, care inseamna o experienta a sinelui profund personala si minunata. Cred ca toti avem daruri divine pe care le putem cultiva, toti avem talente de care nu suntem constienti, toti avem capacitati extrasenzoriale si acces la o intelepciune Universala care este adevarata mostenire lasata de stramosii nostri. Iar unii dintre ei erau probabil mai inteligenti decat noi cei de azi, pentru ca puteau „citi in stele” si cunosteau natura in profunzime, nu doar un amarat de Iphone. Pentru ca aveau timp sa contempleze asupra adevaratelor intrebari si enigme ale vietii si nu doar asupra contului de facebook. Putem folosi uneltele tehnologiei moderne constructiv sau putem deveni noi insine niste roboti.

Maine iti voi povesti despre un alt termen tot mai des intalnit : TREZIREA. Unii o numesc „trezire spirituala” insa eu o voi numi simplu „trezire” si usor, usor vom dezbate si latura si argumentele stiintifice, mergand tot mai adanc in diversitatea principiilor, imbinand stiinta cu „magia” Universului.

Cu drag si cu intentii bune, spiritualista pragmatico-mistica

Sylvia 🙂

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

sylvia

No Comments

Leave a Comment

3 × 3 =