Cele mai noi articole

Sam Harris – Trezirea

Mintea noastra este tot ce avem. Este tot ce am avut vreodata si tot ce putem oferi celorlalti.

— Sam Harris – Trezirea
Scrie pentru noi

Acest lucru ar putea sa nu fie evident mai ales atunci cand exista aspecte ale propriei vieti care necesita imbunatatiri – atunci cand telurile tale nu sunt atinse, cand te lupti sa faci o cariera sau te afli in relatii care au nevoie de sprijin. Dar acesta este adevarul. Fiecare experienta pe care ai avut-o vreodata a fost formata de mintea ta. Fiecare relatie este buna sau rea in virtutea mintilor implicate. Daca esti mereu manios, deprimat, confuz si neafectuos, sau daca atentia ti se afla mereu in alta parte, nu va conta cat de mult succes vei avea sau cine se afla in viata ta – nu te vei bucura de aceste lucruri.

Cei mai multi dintre noi am putea compune o lista de obiective pe care vrem sa le atingem sau de probleme personale care trebuie rezolvate. Dar ce reprezinta de fapt fiecare element dintr-o astfel de lista? Tot ceea ce ne dorim sa realizam – sa vopsim casa, sa invatam o noua limba, sa gasim o slujba mai buna – reprezinta ceva care ne promite ca, dupa ce se va implini, ne va da in sfarsit posibilitatea sa ne relaxam si sa ne bucuram de viata in prezent. In general vorbind, aceasta este o speranta falsa. Nu neg importanta atingerii propriilor teluri, a mentinerii propriei sanatati sau a hranirii si imbracarii propriilor copii – dar cei mai multi dintre noi ne petrecem timpul cautand fericire si siguranta fara sa recunoastem telul subiacent al cautarii noastre. Fiecare dintre noi cauta o cale de intoarcere catre prezent: incercam sa gasim motive suficiente pentru a fi satisfacuti acum.

Recunoasterea faptului ca aceasta este structura jocului in care suntem antrenati ne permite sa-l jucam intr-un mod diferit. Felul in care suntem constienti de clipa prezenta determina in mare parte caracterul propriei experiente si, astfel, calitatea propriei vieti. Misticii si contemplativii au sustinut acest lucru de secole intregi – iar faptul acesta este acum confirmat de tot mai multe cercetari stiintifice.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Mintea umana contine cu adevarat orizonturi vaste pe care putini dintre noi le descopera. Si exista ceva degradant  in cazul multora dintre modurile in care obisnuim sa ne folosim atentia atunci cand facem cumparaturi, barfim, ne certam, si reflectam in drumul spre mormant. Poate ca ar trebui sa vorbesc numai in numele meu aici: mi se pare ca am petrecut o mare parte din viata mea activa intr-o transa nevrotica. Experientele pe care le-am avut in meditatie imi sugereaza insa existenta unei alternative. Poti sa te eliberezi, chiar si pentru cateva clipe, de forta teribila a sinelui.

Majoritatea culturilor au produs barbati si femei care au descoperit ca anumite intrebuintari constiente ale atentiei – meditatie, yoga, rugaciune – le pot trasforma perceptia pe care o au asupra lumii. Eforturile acestora incep in general cu realizarea faptului ca fericirea este eluziva chiar si in cele mai bune circumstante. Cautam perceptii vizuale, sunete, savori, senzatii, si stari placute. Ne satisfacem curiozitatea intelectuala. Ne inconjuram cu prieteni si persoane iubite. Devenim cunoascatori in ale artei, muzicii sau bucatariei. Dar placerile noastre sunt, prin insasi natura lor, trecatoare. Daca ne bucuram de un mare succes profesional, sentimentele noastre de realizare raman vii si imbabatoare vreme de o ora sau poate o zi, dupa care se sting. Si cautarea continua. Efortul necesar pentru a tine plictiseala si alte neplaceri la distanta trebuie sa continue, de la o clipa la urmatoarea.

Schimbarea neincetata este un fundament nesigur pentru implinirea de durata. Constientizand acest lucru, multi oameni au inceput sa se intrebe daca nu cumva exista o sursa mai adanca a starii de bine. Exista vreo forma de fericire dincolo de simpla repetitie a placerii si evitare a durerii? Exista vreo fericire care nu depinde de faptul de a avea la dispozitie mancaruri favorite, de a avea la indemana prieteni si persoane iubite, de a dispune de carti bune pentru lectura sau de a te astepta ca vei face ceva placut in weekend? Este posibil sa fii fericit inainte sa se intample ceva, inainte de satisfacerea propriilor dorinte, in pofida greutatilor vietii, in mijlocul durerii fizice, batranetii, bolii si mortii?

Extras din cartea „TREZIREA – Ghid practic pentru o spiritualitate fara religie” de Sam Harris

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

sylvia

No Comments

Leave a Comment

eleven − three =