Cele mai noi articole

Linia fina dintre orgoliu si mandrie

Linia fina dintre orgoliu si mandrie

Scrie pentru noi

Am auzit multi oameni autointitulandu-se ca fiind „orgoliosi” si prea putini care sa spuna despre ei insisi ca sunt „mandri”.

Intre orgoliu si mandrie sta o linie aparent fina, insa parerea mea este ca diferentele dintre cele doua sunt uriase. Daca ar fi sa consultam Dictionarul Explicativ Roman, definitiile ar fi dupa cum urmeaza:
orgoliu: parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata, despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala, ingamfare, vanitate, suficienta, trufie.
mandrie: 1. sentiment de multumire, de satisfactie, de placere, de bucurie; ceea ce produce multumire, satisfactie, placere, bucurie; sentiment de demnitate, de incredere in calitatile proprii. Ceea ce constituie prilej de lauda, de fala, de multumire. 2. Sentiment de incredere exagerata in calitatile proprii; orgoliu, trufie, ingamfare.

Concret, pentru mine orgoliul nu reuseste sa ilustreze altceva in afara fricii, a insecuritatilor personale – frica de a fi respins, de a nu fi acceptat, de a fi autentic si asumat pentru deciziile luate. Adesea, sub mantia unei pareri foarte bune despre sine se ascund mii de insecuritati, mii de frustrari care iau masca securitatii si a increderii in sine. Un om sigur pe sine nu va striga niciodata asta in gura mare. Spre bucuria mea, limba romana ne pune la dispozitie zeci de aforisme si automat in cazul enuntat mai sus ma duc cu gandul la „cainele care latra, nu musca”. Ganditi-va putin la asta.

Orgoliul este un strigat dupa ajutor. Este masca unui om care a fost candva slab si care incearca sa se imbarbateze de unul singur. Orgoliul este apanajul fricii.

Mandria, pe de alta parte, ilustreaza securitatea personala si ceea ce eu numesc „coloana vertebrala”. Un om mandru nu va fi niciodata las, va sti sa lase de la el, va sti sa asculte, sa fie bun, sa fie corect. Mandria unei persoane arata asumarea deciziilor, stralucirea personala, maturitatea.

Mandria nu este un strigat dupa ajutor si nu se manifesta „vocal”, nu face valuri intr-un pahar cu apa si nu isi arata fata decat atunci cand intamplarile din viata i-o cer.

De exemplu, un om orgolios nu va face lucrurile mici. Acesta nu va da el primul telefon sau nu va da el primul mesaj in cazul in care s-a certat cu o persoana. Pentru ca acesta considera ca celalalt e vinovat, sau chiar daca celalalt nu este vinovat, daca lasa garda jos si ingroapa securea razboiului se va vedea ca fiind slab si va considera ca cealalta persoana va detine un ascendent asupra lui.
Intr-o situatie similara insa, un om mandru va sti ca uneori nu este important cine „castiga” o cearta, ci va incerca sa aplaneze lucrurile spre obtinerea armoniei generale, va sti sa asculte si o alta opinie chiar daca nu coincide cu a lui, va sti sa sune inapoi si sa lase trecutul la locul lui.

Este o diferenta de nuanta intre cele doua, si ca peste tot, ramane la latitudinea fiecaruia optica prin care doreste sa perceapa cele doua notiuni.
Orgoliosul nu stie sa fie echitabil. Omul mandru stie sa nu se tavaleasca in noroi.

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

Maria Victoria Negru

4Comments
 • Alexandra/ 24.01.2017Răspunde

  Forte bine spus !!!! Extraordinara explicație..ușoară și rațională!!❤❤❤

  • Maria Victoria Negru/ 25.01.2017Răspunde

   Iti multumesc, Alexandra si ma bucur ca ti-a placut articolul! Asta incerc sa fac in toate articolele, sa gasesc explicatii rationale si usoare, astfel incat sa fie pe intelesul tuturor 🙂

 • Andreea/ 25.01.2017Răspunde

  Din pacate, tot mai multi oameni aleg sa fie orgoliosi….

  • Maria Victoria Negru/ 25.01.2017Răspunde

   Intotdeauna am preferat sa vad ce e mai bun in oameni, asa ca am speranta ca libertatea de alegere a oamenilor din jurul nostru se va indrepta mai degraba spre mandrie si demmitate, in loc sa se indrepte spre orgoliu 🙂

Leave a Comment

three × three =