Cele mai noi articole

Exercitiu pentru descoperirea si accesarea resurselor interioare

Exercitiu pentru descoperirea si accesarea resurselor interioare

Scrie pentru noi

Astazi revin cu exercitiul promis, un exercitiu psihologic NLP numit Cercul Excelentei (dupa Robert Dilts). El poate reprezenta o unealta utila, care te va ajuta sa atingi armonia dintre mintea rationala si comportament. Astfel, in momentul in care te vei confrunta cu o situatie de viata in care simti ca intampini un blocaj sau ca nu ai toate „ingredientele interioare” necesare pentru a reusi, vei putea accesa resursele si emotiile de care ai nevoie, folosind experiente din trecut si incorporandu-le in circumstantele din prezent.

Pentru acest exercitiu este nevoie sa stai in picioare si dupa ce ai cititi toti pasii, inchide ochii si lasa-ti imaginatia si subconstientul sa lucreze in favoarea ta.

1. Gandeste-te la o situatie din viata ta in care te simti blocat sau simti ca iti lipseste o resursa interioara. Poate fi vorba de curaj, incredere in tine, liniste interioara, motivatie etc. Identifica resursa interioara de care ai nevoie pentru a reusi.

2. Cand te simti pregatit, adauga aceasta emotie, aceasta resursa interioara in situatia care trebuie rezolvata. Simti ca vei obtine rezultatul dorit?

3. Acum, aminteste-ti un moment in care te-ai simtit extraordinar, in care ai trait cu maxima intensitate acea stare si acea resursa interioara pe care doresti sa o accesezi cu usurinta in orice moment al vietii tale. Traieste cat mai intens aceasta amintire, eventual una in care ti-ai depasit chiar si propriile asteptari.

4. Imagineaza-ti un cerc pe podea, in fata ta. Acel cerc ( il poti inlocui cu orice forma geometrica, sau cu oricare alt simbol care te inspira ) simbolizeaza un spatiu atractiv si familiar pentru tine si este asociat cu resursa interioara de care ai nevoie. Ii poti da, eventual, o culoare, il poti asocia cu un miros sau cu un anumit sunet etc. Imporant este sa iti transmita o stare pozitiva, de siguranta.

5. Cand esti pregatit si simti din plin emotia acelei resurse interioare, paseste in interiorul cercului (facand un pas inainte) si retraieste intens acea amintire pozitiva. Imagineaza-ti ca esti din nou acolo: vezi prin proprii tai ochi ce ai vazut atunci, ce este in jurul tau; auzi ce ai auzit atunci si simte ce ai simtit atunci! Daca erau anumite mirosuri sau gusturi, adauga-le si pe acestea. Sesizeaza ce ganduri iti vin in minte retraind aceasta stare minunata. Cum te simti acum, stiind ca resursa de care ai nevoie exista in interiorul tau? Nu te grabi, acorda-ti timpul necesar pentru a intra in acea stare!

6. Din momentul in care si reusit sa te identifici cu acea stare, da-i voie sa se intensifice. Bucura-te de ceea ce simti, traieste din plin senzatiile aparute. Retraieste acele momente si da-ti voie sa te bucuri de emotiile care izvorasc in mod natural si pe care le simti in toata fiinta ta.

7. Acum paseste in afara cercului, deschide ochii, si incearca sa iesi din acea stare facand altceva. Distrage atentia mintii indreptandu-ti gandurile intr-o alta directie. Ex: Numara pana la 20, gandeste-te la vremea de afara, la ce ai de facut astazi, la orice te face sa te disociezi pentru cateva momente de emotia respectiva.

8. Acum pasesti din nou in interiorul cercului si simte iarasi acea emotie pozitiva, acea resursa interioara. Traieste-o din plin, simte ce simteai atunci, vezi ce vedeai atunci, lasa emotia sa se intensifice, simte senzatiile. Observa cat de repede te identifici cu aceasta stare.

9.Iesi din cerc – De fiecare data cand iesi din cerc este nevoie sa distragi pentru cateva secunde atentia mintii catre altceva. Astfel, atunci cand intri iarasi in cerc, vei putea observa mai bine cat de repede poti sa-ti accesezi resursele interioare prin amintiri trecure.

Poti repeta pasii 3-9 ori de cate ori este nevoie pana simti pe deplin in interiorul tau emotia-resursa de care ai vevoie.

10. Acum vreau sa te gandesti la la acea situatie din viata ta in care te simteai blocat si paseste in cercul excelentei stiind ca detii deja acea resursa in interiorul tau. Ce simti acum in interior? Ce iti spui acum in interior? Ce emotii apar?

11. Iesi din cerc atunci cand te simti pregatit, stiind ca iti poti accesa resursele interioare oricand este nevoie prin intermediul acestui exercitiu.

Pentru orice exercitiu psihologic este nevoie de repetitie. Doar prin perseverenta poti incepe cu adevarat sa-ti antrenezi mintea si sa capeti control asupra emotiilor tale. Prin repetitia gandurilor si amintirilor pozitive iti poti schimba convingerile si tiparele mentale limitative. Toate resursele de care ai nevoie exista in interiorul tau, numai ca, de multe ori, uiti cat de puternic esti si cu cate daruri ai fost inzestrat.

Intrebari pentru voi :

Care a fost experienta traita de tine in urma acestui exercitiu?

Te-ar ajuta daca ar exista si in varianta audio?

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

sylvia

3Comments

Leave a Comment

twenty − five =