Cele mai noi articole

Afla care este sursa blocajelor mentale si emotionale cu care te confrunti

Afla care este sursa blocajelor mentale si emotionale cu care te confrunti

Scrie pentru noi

Esenta modului prin care ajungem sa ne cunoastem pe noi insine se bazeaza pe echilibrul perfect dintre lumea sentimentelor noastre interioare, profunde si actiunile noastre exterioare. Discrepanta misterioasa dintre aceste doua lumi – actiunile noastre si cum am fi vrut sa actionam de fapt – se imbina cu procesele interioare ce dau culoare emotiilor noastre si ne influenteaza procesul de luare a deciziilor si actiunile; pentru noi, ele pot fi constructive sau distructive.

Fiecare dintre noi isi doreste sanatate, bogatie, relatii bune cu ceilalti si fericire. Multi invatati si la fel de multe carti vorbesc despre potentialul nostru de a dobandi tot ceea ce ne dorim in viata. Chiar daca am putea sa-i credem – in mod constient si logic – putem fi dezamagiti vazand ca nu dobandim tot ceea ce vrem de la viata si continuam sa ne luptam pentru a ne indeplini visurile. Chiar mai frustrant de atat, putem descoperi ca relatiile noastre, comunicarea si interactiunile cu ceilalti nu se potrivesc cu intentiile noastre oneste si cu dorintele noastre profunde.

De cate ori nu ne spunem noua insine ca nu vom mai face niciodata un anumit lucru si totusi il repetam? De cate ori nu ni se intampla sa ne enervam sau sa actionam defensiv si apoi sa regretam ceea ce am spus?

Chiar daca, in acel moment, stim ca ceea ce facem sau spunem nu este corect, continuam sa actionam in acel mod. De cate ori nu ne-am ignorat oare vocea interioara? De cate ori nu am reactionat intr-un fel care ne-a facut sa nu ne mai placem pe noi insine?

Am putea fi scuzati pentru ca am ajuns la concluzia ca suntem alcatuiti din mai multe parti; ceea ce inseamna ca exista un conflict intre viziunea noastra despre lume si despre ceilalti si reactiile noastre la experientele traite in fiecare zi, in relatia cu oamenii. Raspunsurile noastre la aceste experiente nu se conformeaza realitatii personale. Acesta este misterul pe care descoperirea amintirilor ascunse in subconstient va poate ajuta sa-l dezlegati.

Programarea initiala

Primul pas este sa incepem sa ne dam seama ca programarea la care suntem supusi in primii ani de viata poate declansa schimbari pe care vrem sa le facem mai tarziu. De multe ori nu intelegem de ce avem parte de rezultate negative si de ce nu reusim sa ne atingem potentialul nostru maxim.

Ba mai mult, putem cadea in capcana de a da vina pe altii pentru esecurile noastre sau de a le pune pe seama ghinionului sau a circumstantelor, fara sa constientizam ca noi suntem creatorii rezultatului pe care l-am obtinut (sau nu).

Adevarul este ca, de fapt, ne sabotam singuri prin credintele noastre inconstiente si conflictuale care contrazic ceea ce ne dorim cu adevarat.

In adancurile inconstientului nostru, timpul si traditia cantaresc greu si ne trag intr-o anumita directie. Pana la o anumita limita, mintea constienta se poate controla si ghida singura in prezent, dar, in mintea inconstienta, problemele nerezolvate, constrangerile, superstitiile, viciile si fricile stau in asteptare, pulseaza, influentand si dictand emotiile noastre, asadar si comportamentul nostru.

Acestea pot scoate la iveala tocmai opusul dorintelor si viselor noastre constiente. Acest mister are radacinile in spatiul necunoscut dintre actiunile si intentiile noastre.

Calatoria noastra incepe prin stabilirea unei conexiuni intre gandurile noastre si sentimentele profunde, inconstiente. Accentul se pune pe sentimente, pentru ca ele reprezinta energia ce ne anima comportamentul. Explorand toate aceste limitari, putem descoperi cum sa dezvoltam modalitati mai eficiente de a trai si de a dobandi ceea ce ne dorim de la viata.

Conflictul dintre intentie si actiune

Sa incepem cu explorarea momentului in care ia nastere conflictul dintre intentii si actiuni; ne vom folosi pentru aceasta de notiunile de „minte constienta” si „minte inconstienta” in relatia cu experientele noastre de viata.

Viata noastra este reflexia mintii noastre inconstiente. Privind in oglinda vom descoperi ca nu putem obtine lucrurile pe care ni le dorim din cauza faptului ca purtam modele si credinte pe care inconstientul nostru nu le aproba.

Constiinta se divide in doua parti, dupa cum este general acceptat: prima, mintea constienta prezenta – o putem numi esenta noastra (sau inima noastra, vocea interioara, ceea ce suntem cu adevarat) – si a doua, personalitatea noastra, cea pe care o accesam cand ne prezentam lumii.

Multi oameni cred ca personalitatea reprezinta cine sunt ei cu adevarat, dar provocarea pe care o infruntam in viata este ca ne nastem intr-o anumita familie si purtam mereu cu noi cultura, credintele acestei familii, dar si gandurile si sentimentele generatiilor trecute.

In consecinta, personalitatea noastra a fost construita si modelata in egala masura de vietile altor oameni precum si de propriile experiente, de educatie, cultura, parinti si familie.

Aceste doua dimensiuni ale constiintei noastre pot fi in conflict, deoarece intentiile noastre nu se conformeaza intotdeauna la ceea ce se asteapta de la noi sau la cum ar trebui sa ne comportam.

Chiar daca noi continuam sa invatam si sa crestem pana in ultima zi a vietii noastre, este universal acceptat faptul ca, in mare, conditionarea fiintei umane are loc in primii ani de viata. Este o situatie care ne poate ajuta sau reusim sau sa esuam in atingerea tintelor si visurilor in viata noastra adulta.

Prima relatie pe care o ai in viata este cea cu parintii, in special cu mama, si aceasta relatie va construieste modelul pentru toate celelalte care vor aparea ulterior.

Mama reprezinta poarta spre viata; inainte sa ne nastem, am experimentat lumea si emotiile mamei. In primul moment in care mama isi vede bebelusul, ea stabileste ritmul vietii pentru acel copil. Legatura timpurie dintre mama si prunc poate scoate la iveala memoria constienta si memoria inconstienta a mamei si adancurile lumii ei interioare.

Astfel, mama modeleaza strctura creierului social al copilului ei. Si tatal, prin interactiunea cu copilul si prin atasamentul lui fata de copil , isi dezvaluie credintele si valorile sale inconstiente prin modul in care actioneaza si contribuie la construirea realitatii copilului. Capacitatea parintilor de a oferi hrana si siguranta are un impact asupra imaginii de sine si a interactiunilor sociale ale copilului pentru tot restul vietii lui.

Inca de la nastere suntem invatati de alti oameni (de obicei parintii nostri) cum sa traim. Ei ne pregatesc in acelasi fel la care au fost in randul lor instruiti, deoarece considera ca aceasta este cea mai buna metoda. Fac acest lucru pentru ca scopul lor este ca noi sa supravietuim in aceasta lume, pe cat de bine putem, conform cu ceea ce le dicteaza lumile lor constiente si inconstiente (ascunse).

Ei ne invata cum sa traim, cum sa actionam si sa interactionam, astfel incat personalitatea noastra sa devina o forma de protectie dezvoltata in afara noastra, ajutandu-ne sa facem fata acestei lumi.

Prin urmare, personalitatea noastra este modelata de perceptiile noastre si de reactiile pe care le acumulam si se dezvolta inca din copilaria timpurie, dar si ca raspuns la diverse experiene de care avem parte in viata.

Plecand de aici se dezvolta asadar identitatea noastra unica. O astfel de constructie continua sa fie sustinuta – si consolidata – de cerintele celorlalti; de exemplu, ale oamenilor care ne cresc si ale societatii din care facem parte. Aceasta personalitate se dezvolta si prin facilitarea unor experiente similare care, in final, intaresc amintirile si credintele care au construit-o de la bun inceput.

De-a lungul anilor, pe masura ce aceasta dinamica reactiva creste si se dezvolta, depasindu-si rolul de protectie, descoperim ca a dobandit o viata proprie. Acest tip de personalitate este, de fapt, o retea puternica de atitudini si modele comportamentale inconstiente, care poate domina, aproape orice aspect al vietii noastre.

In consecinta, ne comportam contrar cu cine suntem cu adevarat si intentiile pe care le avem de fapt. Acest lucru se aplica mai ales in legatura cu intentiile adanc ascunse in esenta noastra (in subconstient) pe care tot incercam sa le scoatem la suprafata.

Mai mult decat atat, deseori se poate intampla ca aceste comportamente sa ne fi ajutat in multe moduri si sa fi determinat o mare parte din succesul nostru.

Lumea exterioara exercita o influenta puternica asupra noastra, intrucat cei care ne-au crescut pun presiune pe noi in acelasi fel in care au experimentat si ei acelasi lucru din partea parintilor lor. In plus, noi am ajuns la fel ca ei, pentru ca-i imitam in mod involuntar, conform lectiilor pe care ni le-au dat.

Acest lucru poate determina o discrepanta intre ceea ce ne dorim si ceea ce obtinem de la viata.
Pentru a depasi aceasta discrepanta, trebuie sa intelegem mai bine cele doua componente ale constiintei noastre: inconstientul si constientul.

Mintea noastra inconstienta gazduieste credintele noastre puternice si perceptiile ce ne-au marcat. Atunci cand devenim adulti, functionam pe baza unor presupuneri de baza si a unor seturi de actiuni reflexe pe care, de cele mai multe ori, nu suntem capabili sa le identificam.

Aceste presupuneri sunt determinate de experientele noastre trecute si de influentele parintilor nostri, ale culturii si ale religiei. In mod natural, ele au un impact major asupra vietii nostre si se manifesta zilnic prin felul in care reactionam la orice moment sau eveniment.

Aceste reactii reprezinta principala cauza a conflictului dintre intentia noastra, provenita din mintea constienta, si actiunile noastre, care-si au originea in mintea noastra inconstienta.

Esenta noastra este constiinta noastra din momentul prezent.

Ea este foarte creativa, evolueaza impreuna cu viata si da nastere unor aspiratii si visuri fara sfarsit. Insa, de fiecare data cand ne perdem concentrarea, mintea inconstienta acapareaza constientul. Acest lucru produce reactii si rezultate care contrazic intentiile noastre constiente. Faptul ca, bunaoara, cea mai mare parte a constiintei noastre tine de inconctient inseamna ca reactionam, de cele mai multe ori, in mod inconstient.
Prin urmare, cum putem invata sa traim constient ?

Sper ca v-am trezit curiozitatea pentru cartea doctorului Menis Yousry – „Descopera-ti amintirile ascunse si adevaratul eu”. Merita vazut si interviul atasat in articol!

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

sylvia

No Comments

Leave a Comment

two × one =

Cele mai noi articole

Afla care este sursa blocajelor mentale si emotionale cu care te confrunti

Afla care este sursa blocajelor mentale si emotionale cu care te confrunti

Scrie pentru noi

Esenta modului prin care ajungem sa ne cunoastem pe noi insine se bazeaza pe echilibrul perfect dintre lumea sentimentelor noastre interioare, profunde si actiunile noastre exterioare. Discrepanta misterioasa dintre aceste doua lumi – actiunile noastre si cum am fi vrut sa actionam de fapt – se imbina cu procesele interioare ce dau culoare emotiilor noastre si ne influenteaza procesul de luare a deciziilor si actiunile; pentru noi, ele pot fi constructive sau distructive.

Fiecare dintre noi isi doreste sanatate, bogatie, relatii bune cu ceilalti si fericire. Multi invatati si la fel de multe carti vorbesc despre potentialul nostru de a dobandi tot ceea ce ne dorim in viata. Chiar daca am putea sa-i credem – in mod constient si logic – putem fi dezamagiti vazand ca nu dobandim tot ceea ce vrem de la viata si continuam sa ne luptam pentru a ne indeplini visurile. Chiar mai frustrant de atat, putem descoperi ca relatiile noastre, comunicarea si interactiunile cu ceilalti nu se potrivesc cu intentiile noastre oneste si cu dorintele noastre profunde.

De cate ori nu ne spunem noua insine ca nu vom mai face niciodata un anumit lucru si totusi il repetam? De cate ori nu ni se intampla sa ne enervam sau sa actionam defensiv si apoi sa regretam ceea ce am spus?

Chiar daca, in acel moment, stim ca ceea ce facem sau spunem nu este corect, continuam sa actionam in acel mod. De cate ori nu ne-am ignorat oare vocea interioara? De cate ori nu am reactionat intr-un fel care ne-a facut sa nu ne mai placem pe noi insine?

Am putea fi scuzati pentru ca am ajuns la concluzia ca suntem alcatuiti din mai multe parti; ceea ce inseamna ca exista un conflict intre viziunea noastra despre lume si despre ceilalti si reactiile noastre la experientele traite in fiecare zi, in relatia cu oamenii. Raspunsurile noastre la aceste experiente nu se conformeaza realitatii personale. Acesta este misterul pe care descoperirea amintirilor ascunse in subconstient va poate ajuta sa-l dezlegati.

Programarea initiala

Primul pas este sa incepem sa ne dam seama ca programarea la care suntem supusi in primii ani de viata poate declansa schimbari pe care vrem sa le facem mai tarziu. De multe ori nu intelegem de ce avem parte de rezultate negative si de ce nu reusim sa ne atingem potentialul nostru maxim.

Ba mai mult, putem cadea in capcana de a da vina pe altii pentru esecurile noastre sau de a le pune pe seama ghinionului sau a circumstantelor, fara sa constientizam ca noi suntem creatorii rezultatului pe care l-am obtinut (sau nu).

Adevarul este ca, de fapt, ne sabotam singuri prin credintele noastre inconstiente si conflictuale care contrazic ceea ce ne dorim cu adevarat.

In adancurile inconstientului nostru, timpul si traditia cantaresc greu si ne trag intr-o anumita directie. Pana la o anumita limita, mintea constienta se poate controla si ghida singura in prezent, dar, in mintea inconstienta, problemele nerezolvate, constrangerile, superstitiile, viciile si fricile stau in asteptare, pulseaza, influentand si dictand emotiile noastre, asadar si comportamentul nostru.

Acestea pot scoate la iveala tocmai opusul dorintelor si viselor noastre constiente. Acest mister are radacinile in spatiul necunoscut dintre actiunile si intentiile noastre.

Calatoria noastra incepe prin stabilirea unei conexiuni intre gandurile noastre si sentimentele profunde, inconstiente. Accentul se pune pe sentimente, pentru ca ele reprezinta energia ce ne anima comportamentul. Explorand toate aceste limitari, putem descoperi cum sa dezvoltam modalitati mai eficiente de a trai si de a dobandi ceea ce ne dorim de la viata.

Conflictul dintre intentie si actiune

Sa incepem cu explorarea momentului in care ia nastere conflictul dintre intentii si actiuni; ne vom folosi pentru aceasta de notiunile de „minte constienta” si „minte inconstienta” in relatia cu experientele noastre de viata.

Viata noastra este reflexia mintii noastre inconstiente. Privind in oglinda vom descoperi ca nu putem obtine lucrurile pe care ni le dorim din cauza faptului ca purtam modele si credinte pe care inconstientul nostru nu le aproba.

Constiinta se divide in doua parti, dupa cum este general acceptat: prima, mintea constienta prezenta – o putem numi esenta noastra (sau inima noastra, vocea interioara, ceea ce suntem cu adevarat) – si a doua, personalitatea noastra, cea pe care o accesam cand ne prezentam lumii.

Multi oameni cred ca personalitatea reprezinta cine sunt ei cu adevarat, dar provocarea pe care o infruntam in viata este ca ne nastem intr-o anumita familie si purtam mereu cu noi cultura, credintele acestei familii, dar si gandurile si sentimentele generatiilor trecute.

In consecinta, personalitatea noastra a fost construita si modelata in egala masura de vietile altor oameni precum si de propriile experiente, de educatie, cultura, parinti si familie.

Aceste doua dimensiuni ale constiintei noastre pot fi in conflict, deoarece intentiile noastre nu se conformeaza intotdeauna la ceea ce se asteapta de la noi sau la cum ar trebui sa ne comportam.

Chiar daca noi continuam sa invatam si sa crestem pana in ultima zi a vietii noastre, este universal acceptat faptul ca, in mare, conditionarea fiintei umane are loc in primii ani de viata. Este o situatie care ne poate ajuta sau reusim sau sa esuam in atingerea tintelor si visurilor in viata noastra adulta.

Prima relatie pe care o ai in viata este cea cu parintii, in special cu mama, si aceasta relatie va construieste modelul pentru toate celelalte care vor aparea ulterior.

Mama reprezinta poarta spre viata; inainte sa ne nastem, am experimentat lumea si emotiile mamei. In primul moment in care mama isi vede bebelusul, ea stabileste ritmul vietii pentru acel copil. Legatura timpurie dintre mama si prunc poate scoate la iveala memoria constienta si memoria inconstienta a mamei si adancurile lumii ei interioare.

Astfel, mama modeleaza strctura creierului social al copilului ei. Si tatal, prin interactiunea cu copilul si prin atasamentul lui fata de copil , isi dezvaluie credintele si valorile sale inconstiente prin modul in care actioneaza si contribuie la construirea realitatii copilului. Capacitatea parintilor de a oferi hrana si siguranta are un impact asupra imaginii de sine si a interactiunilor sociale ale copilului pentru tot restul vietii lui.

Inca de la nastere suntem invatati de alti oameni (de obicei parintii nostri) cum sa traim. Ei ne pregatesc in acelasi fel la care au fost in randul lor instruiti, deoarece considera ca aceasta este cea mai buna metoda. Fac acest lucru pentru ca scopul lor este ca noi sa supravietuim in aceasta lume, pe cat de bine putem, conform cu ceea ce le dicteaza lumile lor constiente si inconstiente (ascunse).

Ei ne invata cum sa traim, cum sa actionam si sa interactionam, astfel incat personalitatea noastra sa devina o forma de protectie dezvoltata in afara noastra, ajutandu-ne sa facem fata acestei lumi.

Prin urmare, personalitatea noastra este modelata de perceptiile noastre si de reactiile pe care le acumulam si se dezvolta inca din copilaria timpurie, dar si ca raspuns la diverse experiene de care avem parte in viata.

Plecand de aici se dezvolta asadar identitatea noastra unica. O astfel de constructie continua sa fie sustinuta – si consolidata – de cerintele celorlalti; de exemplu, ale oamenilor care ne cresc si ale societatii din care facem parte. Aceasta personalitate se dezvolta si prin facilitarea unor experiente similare care, in final, intaresc amintirile si credintele care au construit-o de la bun inceput.

De-a lungul anilor, pe masura ce aceasta dinamica reactiva creste si se dezvolta, depasindu-si rolul de protectie, descoperim ca a dobandit o viata proprie. Acest tip de personalitate este, de fapt, o retea puternica de atitudini si modele comportamentale inconstiente, care poate domina, aproape orice aspect al vietii noastre.

In consecinta, ne comportam contrar cu cine suntem cu adevarat si intentiile pe care le avem de fapt. Acest lucru se aplica mai ales in legatura cu intentiile adanc ascunse in esenta noastra (in subconstient) pe care tot incercam sa le scoatem la suprafata.

Mai mult decat atat, deseori se poate intampla ca aceste comportamente sa ne fi ajutat in multe moduri si sa fi determinat o mare parte din succesul nostru.

Lumea exterioara exercita o influenta puternica asupra noastra, intrucat cei care ne-au crescut pun presiune pe noi in acelasi fel in care au experimentat si ei acelasi lucru din partea parintilor lor. In plus, noi am ajuns la fel ca ei, pentru ca-i imitam in mod involuntar, conform lectiilor pe care ni le-au dat.

Acest lucru poate determina o discrepanta intre ceea ce ne dorim si ceea ce obtinem de la viata.
Pentru a depasi aceasta discrepanta, trebuie sa intelegem mai bine cele doua componente ale constiintei noastre: inconstientul si constientul.

Mintea noastra inconstienta gazduieste credintele noastre puternice si perceptiile ce ne-au marcat. Atunci cand devenim adulti, functionam pe baza unor presupuneri de baza si a unor seturi de actiuni reflexe pe care, de cele mai multe ori, nu suntem capabili sa le identificam.

Aceste presupuneri sunt determinate de experientele noastre trecute si de influentele parintilor nostri, ale culturii si ale religiei. In mod natural, ele au un impact major asupra vietii nostre si se manifesta zilnic prin felul in care reactionam la orice moment sau eveniment.

Aceste reactii reprezinta principala cauza a conflictului dintre intentia noastra, provenita din mintea constienta, si actiunile noastre, care-si au originea in mintea noastra inconstienta.

Esenta noastra este constiinta noastra din momentul prezent.

Ea este foarte creativa, evolueaza impreuna cu viata si da nastere unor aspiratii si visuri fara sfarsit. Insa, de fiecare data cand ne perdem concentrarea, mintea inconstienta acapareaza constientul. Acest lucru produce reactii si rezultate care contrazic intentiile noastre constiente. Faptul ca, bunaoara, cea mai mare parte a constiintei noastre tine de inconctient inseamna ca reactionam, de cele mai multe ori, in mod inconstient.
Prin urmare, cum putem invata sa traim constient ?

Sper ca v-am trezit curiozitatea pentru cartea doctorului Menis Yousry – „Descopera-ti amintirile ascunse si adevaratul eu”. Merita vazut si interviul atasat in articol!

Sharing is caring...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

sylvia

No Comments

Leave a Comment

8 − 2 =