Cele mai noi articole

CE ESTE MEDITATIA

Meditatia este un fenomen mental biofizic care descrie o stare de atentie asupra unui gand, asupra constientului, subconstientului sau incostientului. De obicei implica atentia spre gandirea insasi, dar fara a te lasa dus de ganduri.

 

Cu o traditie de peste 5.000 de ani, in special in filosofia Zen, termenul de meditatie desemneaza o stare a mentalului in care acesta este golit de absolut orice continut, asa numita minte linistita sau tacuta. Starea de meditatie presupune echilibrarea planului constient al mintii, creand astfel conditia necesara accesarii subconstientului si intelegerii adanci, profunde a radacinilor gandurilor si emotiilor cu care opereaza mintea constienta. Acest demers este fundamental atunci cand cineva isi doreste sa atinga o stare de armonie sufleteasca si mentala.

 

Meditatia a devenit, de asemenea, un simbol principal in cultura Occidentului. Ea cuprinde oricare din marea varietate a practicilor spirituale care subliniaza activitatea mentala. Meditatia poate fi folosita pentru cunoasterea sinelui sau pentru echilibrarea mintii asupra oricarui aspect al vietii, dar este adesea folosita si pentru cunoasterea divinitatii (sau al unui aspect privitor la divinitate). Multe persoane practica meditatia in scopul gasirii linistii sufletesti, pe cand altii practica o meditatie activa prin yoga (si in acest caz, mintea fiind concentrata tot asupra respiratiei). Legatura dintre minte si corp, corp si minte este evidenta. Mintea sprijina corpul si corpul ajuta mintea, astfel ajungandu-se la „O minte sanatoasa intr-un corp sanatos”.

 

Meditatia si muzica terapeutica pot fi asociate cu un nivel scazut al activitatii cerebrale, acest fapt avand potentialul de a favoriza relaxarea si creativitatea, conform estimarii cercetatorului Julio Perez, de la Universitatea din Sao Paolo, din Brazilia.

 

Meditatia naturala – Mindfulness

 

Meditatia naturala (Mindfulness) nu are de-a face cu nici un obiect, gand sau stare, ci se rezuma la simpla observare a tot ceea ce exista interior si exterior; se refera la cunoastere, cu alte cuvinte este forma de a simti natural viata. Aceasta meditatie este prezenta la toate tipologiile de oameni, ea incepand prin observarea simpla a respiratiei. Respiri deci existi, iar daca poti sa fii constient de acest fenomen, existi tot timpul vietii tale. Astfel ajungi sa te bucuri tot mai mult de PREZENT, renuntand sa te mai lasi macinat sau definit de trecut, ori sa traiesti in permanenta intr-un viitor care nu exista.

 

Practicand meditatia, vei incepe incet, incet sa te eliberezi de Ego, ignoranta, dispret, frica sau alte emotii care te fac sa suferi. Astfel, vei crea spatiu in sufletul tau pentru pace, armonie, iubire, intelegere, acceptarea realitatii care uneori poate fi dura, mergand astfel inainte echilibrat si impacat. Cu alte cuvinte, emotiile si gandurile distructive le transformi in bunatate rationala.

 

Aceasta este meditatia in adevaratul sens al cuvantului, legatura ta cu Adevarul, cu Natura (pentru ca suntem parte componenta a acesteia – fie ca vrem sau nu, exista un circuit alimentar, al aerului, al caldurii, al apei) – fiind in permanenta in legatura cu mediul ambiant, cu Divinitatea.

 

Pentru cei care vor sa mearga in profunzimile constientului, subconstientului si inconstientului, trebuie sa ajunga sa stapaneasca bine observarea respiratiei, pentru ca astfel vor putea elibera bagajul emotional si tiparele mentale limitative care ii impiedica sa traiasca o viata echilibrata si autentica.

 

In meditatia naturala tot ceea ce ai de facut este sa fii constient (nu sa te concentrezi, ci sa fii atent) la propria respiratie.